Direk yükle

Меѓународниот универзитет ВИЗИОН беше домаќин на 13. Меѓународен конгрес за историја на Балканот.

Меѓународниот универзитет ВИЗИОН беше домаќин на 13. Меѓународен конгрес за историја на Балканот.

Меѓународниот универзитет Визион како домаќин, со Универзитетот 19 Мај од Самсун кој е еден од еминентните универзитети во Турција, и Асоцијацијата Самсун Размена заеднички организира 13-тиот Меѓународен конгрес за историја на Балканот. На конгресот присустваа г-дин Елвин Хасан, министер во Владата на Република Северна Македонија, ректорот на Меѓународниот универзитет Визион проф. д-р Фадил Хоџа, претседателот на Партијата за турско движење и пратеник г. Енес Ибрахим, еден од конгресните преседатели на Универзитетот 19 Мај од Самсун проф. д-р Бунјамин Коџаоглу, пензионираниот полковник г. Сухејл Чобаноглу, претседателот на Асоцијацијата Самсун Размена г-ѓа Олџај Кинај Јакин, проректорите на Меѓународниот универзитет Визион академски работници од разни повеќе универзитети во земјава и во странство и голем број студенти од Меѓународниот универзитет Визион.

Конгресот со поздравен говор го отвори ректорот на Меѓународниот универзитет Визион проф. д-р Фадил Хоџа кој во својот говор истакна дека 13-тиот Меѓународен конгрес за историја на Балканот се одржува за првпат на Балканот и тоа во нашиот Универзитет и за тоа сме многу среќни. Ректорот исто така, истакна дека сме сведоци на историски ден и дека Универзитет Визион ќе продолжи да биде домаќин на вакви организации во меѓународен контекст. Поздравни говори одржаа и еден од конгресните преседатели на Универзитетот 19 Мај од Самсун проф. д-р Бунјамин Коџаоглу, претседателот на Асоцијацијата Самсун Размена г-ѓа Олџај Кинај Јакин и г-дин Елвин Хасан, министер во Владата на Република Северна Македонија.

Специјалната сесија на конгресот се одржа под модераторство на проректокторот на Меѓународниот универзитет Визион и еден од конгресните претседатели, проф. д-р Хасан Октај. На сесијата свои излагања имаа и конгресните преседатели на Универзитетот 19 Мај од Самсун, проф. д-р Бунјамин Коџаоглу и пензионираниот полковник г-дин Сухејл Чобаноглу.

Работниот дел на конгресот се одржа во три различни салони во три сесии. Презентациите на академските работници од земјава и странство и на професорите на Меѓународниот универзитет Визион беа презентирани во текот на целиот работен ден на англиски, македонски и турски јазик.

Etiketler:

Академски Соработки