СО УЧЕСТВО НА МЕЃУНАРОДНИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ВИЗИОН СЕ ОДРЖА 18. МЕЃУНАРОДЕН КОНГРЕС НА ОПШТЕСТВЕНИ НАУКИ НА ТУРСКATA ДИЈАСПОРА


18-тиот меѓународен конгрес за социјални науки на турскиот свет се одржа онлајн преку интернет во 10:00 часот на платформата ZOOM поради епидемијата на коронавирусот што го зафати целиот свет во 2020 година. Овој конгрес претставува платформа за научна репродукција и споделување, со учество на академици и истражувачи на земјите од турскиот свет. Почетната седница се одржа денес, а планирано е да се презентираат повеќе од 200 трудови во 5 одделни сесии во 2 дена.

Имињата на градовите Ханкенди, Агдам, Карабах, Џебраил и Шуша, кои се едни од најважните градови во регионот Карабах, беа дадени како имиња на салоните со цел да се одбележи праведната борба на Азербејџан, кој остави свој белег на политичката агенда на турската дијаспора во последните месеци од 2020 година. По воведните говори, специјалната сесија на турската дијаспора се одржа во салонот Хоџали. На специјалната сесија, ректорот на Меѓународниот универзитет Визион проф. д-р Фадил Хоџа изврши презентација на темата: „Епидемијата од коронавирусот во турскиот свет: Ефекти врз образованието, економијата и политичкиот живот“. Конгресот ќе продолжи до недела, 13 декември.

АКАДЕМСКИСОРАБОТКИ

Kafkasya Üniversiteler Birliği
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi